Donker eiken/ teak meubelen lichter maken?

Hoe kan ik mijn donkere eiken/ teak meubelen licht maken?

Regelmatig krijgen wij ook de vraag of je donker eiken/ teak meubelen licht(er) kunt maken. Allereerst, wij doen dit niet... Simpelweg omdat dit ontzettend veel werk is en door de vele uren dit veel te duur zou worden. Wél kan ik uitleggen hoe je dit zelf kunt verdienen.

Alle hout verkleurd door de jaren heen. Is het meubel door het licht en andere invloeden donker geworden, of is er een olie of iets anders voor gebruikt. Eerst moet er dus gekeken worden hoe het huidige meubel is behandeld. Dit geldt voor tafels, kasten en stoelen, eigenlijk voor alle houten meubelen.

Pak een stuk schuurpapier en schuur een stuk van het meubel af. Indien het schuurpapier dichtslibt, zit er was op. Als er alleen maar stof vanaf komt zit er waarschijnlijk lak of olie op. Dit kan herkent worden door er wat water op te 'knoeien'. Als het erop blijft liggen zit er olie of lak op, als er een vlek achterblijft waarschijnlijk niks!

Nu zijn er verschillende mogelijkheden om de was, olie, lak of andere beschermingsmiddelen te verwijderen:

Glasstralen/ zandstralen
Dit spuit alle spul er 100% zeker vanaf. Wel zorgt dit ervoor dat ook de nerf wordt weggespoten. Indien u dit niet wilt is het ook zeker geen optie. Het zorgt namelijk voor een iets ruwer en een robuuster uitstraling.

Logen
Logen is alleen voor de specialist. Het is gevaarlijk en veel werk. Na het logen moet alles weer geschuurd worden omdat alle zachte vezels zijn los gekomen. Daarnaast kan het meubel onherstelbaar beschadigd worden als het niet goed wordt gedaan. Wij raden dit daarom bijna nooit aan.

Schuren
Schuren kan iedereen en er kan bijna niks aan fout gaan. Dit raden wij dan over het algemeen bijna altijd aan. Begin met ruw schuurpapier om de dikste laag er vanaf te schuren. Schaf misschien een goedkope schuurmachine aan of leen het van de buurman! Na het ruwere schuurpapier met steeds fijner naschuren. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak weer mooi glad wordt.

Lak en olie is prima op deze manier te verwijderen. Indien er was opzit, eerst met wasmiddel flink insmeren en schoon borstelen met een staalborstel. Dit een paar keer herhalen. De was gaat anders veel te snel in het schuurpapier zitten.

Uw meubel weer als nieuw
Nadat u het teak/ eiken meubel goed heeft geschuurd zult u zien dat het een stuk lichter is geworden en er weer als nieuw uitziet. Bedenk nu wel eerst goed wat u ermee gaat doen! Een meubel in de olie of lak zetten is zo gedaan, er vanaf halen is een stuk meer werk....