Winterklaar maken van je tuin en je tuinstoelen

In de herfst begin je jouw tuin winterklaar te maken. Net als wanneer je een zwembad winterklaar moet maken. Maak dan ook even tijd voor je teak houten tuinstoelen, tafel enz. Door langdurige vochtigheid zal er groene aanslag op de meubelen zijn gekomen. Geen probleem, het ziet er zelfs heel natuurlijk uit. Ga je echter je teak tuinstoelen binnen laten overwinteren, dan kun je deze aanslag wellicht eenvoudig verwijderen zodat de teak tuinstoelen al weer schoon gereed staan voor het voorjaar. Neem een vochtige doek en is de aanslag hardnekkig gebruik dan een sopje met groene zeep en een borstel om de stoelen te reinigen. Ook de vogelpoep gaat er dan meteen af. Het is geen tijdrovend werk en in de lente is het prettig om de stoelen meteen schoon in gebruik te kunnen nemen.

Als je zwembad een overkapping heeft kun je de stoelen eventueel onder de overkapping laten staan, maar het is toch beter om ze in een droge niet te koude ruimte te plaatsen.

Af en toe een schoonmaakbeurt voor de teak houten tuinstoelen

Teakhouten stoelen verweren als je er geen teakfix of teak olie op smeert. De teak stoelen kleuren dan mooi grijs. Je hoeft er geen grote schoonmaakbeurt op na te houden, maar zo af en toe een vochtige doek over de stoelen maakt de stoelen vrij van groene aanslag en vogelpoep. Wel zo prettig als je er met een witte broek op gaat zitten. Is het vuil behoorlijk hardnekkig, maak dan een sopje van groene zeep en gebruik dat om de stoelen te reinigen.

Waarmee maak je teak tuinstoelen schoon?

Teak tuinstoelen maak je schoon met gewoon water en een doekje of een borsteltje. Worden de teak tuinstoelen op een bepaald moment onvoldoende schoon, maak dan van groene zeep een sopje en poets daarmee de teak tuinstoelen. Dit zou voldoende moeten zijn. Bij erg hardnekkige vlekken kun je de boel wat licht schuren, de vlek weg schuren. Schuur dan voorzichtig met fijn schuurpapier. Zijn de teak tuinstoelen door weer en wind grijs geworden en vind je dat niet mooi, dan kun je de teak tuinstoelen behandelen met teakolie of teakfix, bijvoorbeeld Bukatchi teakolie. Deze behandeling moet je bij normaal gebruik eens per jaar herhalen om de kleur te behouden. Eerst de tuinstoelen goed schuren voordat je de teakolie of teakfix gaat gebruiken.

Doorleefde karakter van de teak tuinstoelen weg poetsen of niet?

Als je teak tuinstoelen er doorleefd, verweerd uitzien, dan kun je dat weg poetsen. Teak reiniger en teak hersteller zijn producten die oud vuil, ingetrokken vlekken, verwijderen. Het hout krijgt haar eerdere kleur weer terug. Je hoeft niet bang te zijn dat kit- of houtverbindingen door de reinigen of hersteller worden aangetast. Het zijn producten die geheel veilig zijn voor teakhout. Maar waarom zou je deze producten gebruiken? Juist het doorleefde geeft jouw stoelen een bepaald karakter, een natuurlijke uitstraling. Dus wanneer je dat grijze, doorleefde toch wel kunt waarderen en mooi vinden, hoef jij je teak tuinstoelen helemaal niet te behandelen. Maar ook hier geldt: zoveel mensen zoveel wensen en smaken verschillen. Daarom maak jij je eigen keuze om jouw teak tuinstoelen wel of niet te behandelen. Jouw teak houten stoelen zijn op meer dan een manier erg fraai. De grijze kleur of de oorspronkelijke kleur, de houtnerf blijf je zien!