Schoonmaken van teak tuinmeubelen

Het ligt veel aan de samenstelling van je gezin en het gebruik van de teak houten meubelen of er onderhoud nodig is. Met kleine kinderen zul je wat vette vinderafdrukken hebben op bijvoorbeeld stoelen en kastdeurtjes. Maar het ligt ook aan jou zelf: wil je alles super schoon of vind je juist dat doorleefde uiterlijk wat teak hout kan krijgen zo speciaal.

Meestal hebben teak houten meubelen niet meer nodig dan ze zo af en toe met een vochtige doek af te poetsen. Wil je toch een keer iets extra’s doen, maak dan een emmertje sop van groene zeep en reinig daarmee de meubelen. Alleen de geur van de groene zeep doet al vermoeden dat alles super schoon is.

Schoonmaken van teak tuinmeubelen

Teak meubelen kunnen door groene aanslag er erg vies uitzien en je zult er met een lichte kleur kleding ook niet snel op gaan zitten. Deze aanslag kun je eenvoudig met water en een borstel verwijderen. Is het vuil erg hardnekkig neem dan water met groene zeep en borstel het teak hout schoon. Ook kun je dit doen voordat je de teak meubelen in de winter binnen zet. Ze staan dan weer paraat voor gebruik in het volgende voorjaar.

Soms vind je het misschien nodig om vlekken, die diep in het hout zijn getrokken, te verwijderen. Schuur dan het oppervlak met heel fijn schuurpapier, schuur niet langer dan nodig.

Welke schoonmaakmiddelen gebruik je om teak te reinigen?

Om teak houten meubelen schoon te maken heb je meestal voldoende aan wat water en een doek. Zeker als je knoeit en je poets de vlek meteen weg dan voldoet gewoon water. Bij een ingedroogde vlek neem je een sopje van groene zeep (Driehoek, Tricel, Sunlight, allemaal oude bekende namen). Is of zijn de vlekken dan nog niet verdwenen, dan kun je ze wegschuren. Doe dit vooral met een fijn schuurpapiertje en schuur licht over het teak hout.

Er zijn ook nog vele andere producten die je kunt gebruiken. Wanneer je niet wilt dat de meubelen vergrijzen dan behandel je deze met teakfix of teak olie. Dit moet je naargelang het gebruik van de teak meubelen herhalen, op zijn minst elk jaar. Goed schuren is het belangrijkste bij dit karwei.

Moet je teak meubelen wel schoonmaken?

Teak meubelen hebben geen onderhoud nodig. Teak meubelen krijgen een steeds mooier uiterlijk naarmate ze ouder worden. Ze zien er dan doorleefd uit, met karakter.

Het ligt aan de teak meubelen en aan jou: wil je een modern, een klassiek, landelijk of karakteristiek interieur en wat past daar het beste bij: doorleefd en vergrijsd of strak en in de olie? Tuinmeubelen waar je niet meer op wilt zitten door de groene aanslag, zul je echter wel schoonmaken. Een teak tafel waar je aan eet, zul je ook telkens afpoetsen met een vochtige doek is dan meestal voldoende. Wat vette vingerafdrukken op kastdeuren poets je zo weg met een vochtige doek of met een sopje van groene zeep. Kortom: teak hout behoeft geen onderhoud, maar als jij vindt dat er vlekken verwijderd moeten worden dan gaat dat heel eenvoudig.

Klik hier als u op zoek bent naar mooie teak tuinmeubelen.