Met oud teak hout haal je een stukje geschiedenis in huis

Oud teak, doorleefd teak, teak met karakter, teak met een ziel, teak met geschiedenis, recyclede teak, allemaal zeer toepasselijke woorden als je praat over oud teak. Oud teak wordt vaak geïmporteerd uit Indonesië. Er is in Indonesië veel aanbod van oud teak. De houten huizen worden vervangen door steen. Er is dus een grote hoeveelheid teak hout waaruit men een keuze kan maken. Dat is een arbeidsintensief karwei, maar dan vind je wel het mooiste teak hout. Elke plank is anders en draagt zijn eigen verleden. Soms zijn deze sporen zeer goed zichtbaar: deuken, krassen, gaatjes van spijkers, kleurverschillen en andere kleine beschadigingen die het teak hout zo uniek maken. Het teak hout is een stuk puur natuur, met geen of weinig lak of beits.

Dik massief, of toch iets minder zwaar?

Bij oud teak denk je al gauw aan robuust, massief en zwaar. Veel oud teak meubelen zijn dat ook. Maar dat wil niet zeggen, dat wanneer je iets minder zware oud teak meubelen wil, dat zoiets niet kan. Er bestaan wel degelijk iets minder kolossale oud teak meubelen. Je kunt er ook voor kiezen om een ander onderstel te nemen bij een tafel bijvoorbeeld, maar dan wel met het prachtige teak tafelblad erop. Kies de maat meubelen die in jouw interieur past, de kleur die jouw voorkeur heeft en kies voor de zware of iets minder zware meubelen. De keuze is reuze!

De boereneettafel

De boereneettafel is een prachtig voorbeeld van oud teak hout. Zij wordt ook vaak nagemaakt van nieuw hout, maar wel hetzelfde model: smal en lang. Deze boereneettafel kun je ook voor andere doeleinden gebruiken. Denk aan een mooie lange tafel tegen de muur waarop je een bepaalde verzameling ten toon stelt of wat schilderijen plaatst. De boereneettafel laat zich overal voor gebruiken, zij kan tegen een stootje. Wil je echter een vlak tafelblad om te knutselen bijvoorbeeld, dan moet je er even een strakke, rechte plaat opleggen die de boel tijdelijk egaliseert. Plaats er wat oud teak houten krukken bij, of zet deze onder de tafel, altijd handig om erbij te kunnen nemen. Je hebt op deze manier een hoop werkruimte gecreëerd.

Oud teak in de tuin

Wil je graag tuinmeubelen die weersbestendig zijn, niet verslijten, van kleur veranderen en toch mooi blijven (misschien vind je ze zelfs steeds mooier worden), dan kies je voor oud teak

Tuinmeubelen. Een aanwinst voor je tuin. Zo natuurlijk, dat de meubelen opgaan in het grote geheel. Geen plastic of felle kleuren in je tuin maar mooie natuurlijke teak. En wil je er in de zomer toch een vrolijke noot aan toe voegen dan kan dat altijd door kleurige kussentjes en een tafelkleed toe te voegen. Kies een plaats in de tuin waar de meubels kunnen blijven staan, kies zo veel mogelijk een vaste plek voor de tuinmeubelen, want ze kunnen behoorlijk zwaar zijn.

Je kunt dan meteen van elke zonnestraal genieten, zonder dat je eerst tuinmeubelen hoeft klaar te zetten.

Tags: