Wat is het verschil tussen teak en eikenhout?

Teakhout en eikenhout

Een veelvoorkomende vraag! Allereerst is het afhankelijk van wat u van plan bent met het meubel. Elke houtsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarom worden zijn er zo verschillende trucs en oplossingen bedacht als het aankomt op de constructie van de meubels. Eerst kort wat uitleg over teakhout en eikenhout. Wij gebruiken alleen teak- en eikenhout, hetgeen fout- en spintvrij is, het Europees eiken is afkomstig uit Europa :) en het teakhout is afkomstig uit Zuidoost Azië, de originele groeigebieden. Daarbij is al ons hout gedroogd in de droogkamer, dit zorgt ervoor dat het hout nog maar minimaal kan werken.

Teak- 'werkt' meer dan eikenhout

Alle hout 'werkt', teakhout en eikenhout dus ook! Het voornaamste is dat het hout gedroogd is en minstens even belangrijk is de constructie van het meubel. Een tafel moet bijvoorbeeld gemaakt worden met een zogenaamd regelwerk waarop het blad met klosjes wordt vastgeschroefd. Het blad moet, bijna bij elke constructie, minimaal enkele millimeters oversteken. Dit is nodig vanwege het uitzetten en krimpen van het hout. Maar hierover later meer! Mijn mening: Teak kan misschien íets meer werken dan eikenhout, maar indien goed verwerkt is dit te verwaarlozen!

Teak versus eiken tuinmeubelen

Teak is beter geschikt voor tuinmeubelen dan eiken. Teak heeft als grote voordeel dat er als het ware een soort van olie inzit. Dit zorgt ervoor dat het hout eigenlijk vettig is. Dit merk je bijvoorbeeld ook met zagen, het voelt heel erg vettig aan, eiken is een stuk ‘droger’. Dit vettige olie zorgt ervoor dat het teakhout het water redelijk afstoot van nature en ook dat als de zon erop schijnt, dit niet zo snel gaat splijten of scheurtjes zal krijgen als eikenhout. Daarbij is zoals bij elk meubel de constructie erg belangrijk. Tuinmeubels moeten altijd zo gemaakt worden zodat het hout optimaal kan werken in de verschillende weerselementen.

Mijn mening: altijd teakhout in plaats van eikenhout gebruiken voor tuinmeubelen!

Onderhoud van teakhout en eikenhouten meubelen

Afhankelijk van het type meubel en de gewenste uitstraling. Zoveel mensen, zoveel wensen…. Teak hoeft in principe niet behandeld te worden. Een teak tafel kan heel erg goed tegen bijvoorbeeld water, koffie etc. Indien er toch kringen zijn ingetrokken eventjes met wat schuurpapier licht opschuren en klaar. Groene zeep is ook een prima middel voor teak tafels! Zo nu en dan een sopje maken en je tafel verkleurd bijna niet en is makkelijk in het onderhoud. Daarnaast kan er nog altijd een meubelolie of woodfix op gedaan worden. Teak kasten, dressoirs, tv-meubels hoeft eigenlijk ook niks op gedaan te worden. Zovaak zal er niet op geknoeid worden.

Eiken is iets anders in het onderhoud. Als je een strakke eiken tafel hebt en je wilt echt geen kringen of vlekken dan zal deze echt behandeld moeten worden. Woodfix is een prima cover indien je dezelfde kleur wenst te houden, het hout wordt dan maar één tintje donkerder. De meubelolie kleurt gelijk een stuk donkerder. Qua onderhoud zijn dit prima oliën die gewoon met een vochtige doek onderhouden kunnen worden. Mocht er nou toch een vlek intrekken eventjes licht opschuren en met een doek een nieuwe laag opbrengen. Kijk hier voor meer informatie over woodfix en meubelolie. Naast de strakke eiken tafels hebben we ook de hele ruige, doorleefde eiken tafels met noesten enz. Een tafel mag ook wel een beetje ‘leven’ hebben (vinden sommige mensen :). Deze eiken tafels kunnen prima worden onderhouden met een sopje van groene zeep.

Mijn mening: dit is vrij moeilijk te bepalen want het is afhankelijk van verschillende factoren. Wil je een strak interieur of mooie doorleefde tafel? Zijn er eventueel kinderen met viltstiften? Eventueel een hond die aan de tafel- of stoelpoten knaagt? Enz. enz.

Prijsverschil teak en eiken meubelen

Vaak wordt er gedacht dat eiken beter is dan teak omdat het eiken duurder is (of omdat het teak goedkoper is :). Dit is op zich een logische opvatting maar die klopt niet. Het zit hem heel erg simpel in de loonkosten. Alle teakhouten meubelen worden in Indonesië, centraal Java, gemaakt. Het eikenhout komt uit Europa en wordt in Nederland verwerkt. Hier zijn simpelweg de loonkosten vele malen hoger en dit moet worden door berekend in de prijs. Het wil daarom niet zeggen dan eiken beter is dan teakhout omdat het duurder is!
Mijn mening: Allebei hartstikke goed hout, ondanks het prijsverschil.

Eindconclusie

Teak en eiken zijn beide super houtsoorten. Zijn allebei oerdegelijk, hartstikke sterk en prima te verwerken. Afhankelijk van de gewenste inrichting, budget en leefomstandigheden is het moeilijk voor mij om een keuze te maken! Hier staan bijvoorbeeld enkele foto’s van mijn eigen keuken- woonkamer. Hier heb ik bijvoorbeeld een eiken vloer liggen, een eiken keukenblok, een teak deur, een teak eetkamertafel gemaakt van oude planken en lederen stoelen.