Teak houten tuinbank

Je koopt een onbehandelde teak houten tuinbank. Dat wil zeggen dat er geen olie, verf, of beits op is aangebracht. Een puur natuur product en dat wil je waarschijnlijk ook zo houden. Dat kan met teak hout. Teak houten meubelen behoeven geen onderhoud of behandeling.

Na verloop van tijd zal in geval van bijvoorbeeld een tuinbank deze grijs verkleuren. Een normale gang van zaken bij onbehandelde teak houten meubelen. Ze blijven hun stevigheid behouden en krijgen een doorleefde uitstraling. Vind je jouw teak houten tuinbank in deze licht grijze kleur niet mooi, dan kun je gaan behandelen. Je gebruikt teakfix of teakolie daarvoor. Zoek op het internet naar de beste producten en lees de recensies van gebruikers.

Behandelen of schoonmaken van je teak houten tuinbank

Een teak houten tuinbank die in weer en wind buiten staat zal er verweerd uit gaan zien. En dat kun je mooi vinden of niet. Vind je dit oké dan hoef je niets te doen als te genieten van je teak tuinbank. Wellicht moet je de groene aanslag en vogelpoep een keer verwijderen, maar dat is dan ook alles. Dit doe je op een eenvoudige manier met een vochtige doek. Je kunt voor het afpoetsen van vlekken ook een sopje maken van groene zeep en dat gebruiken. Groene zeep is veilig voor het hout en belast het milieu minder dan andere schoonmaakmiddelen.

Bij zeer hardnekkige vlekken kun je het teak hout licht schuren met fijn schuurpapier, schuur vooral niet te lang. Deze wijze van schoonmaken is eenvoudig en kost weinig tijd.

Wil je graag teak olie gebruiken om de oorspronkelijke kleur te behouden of terug te krijgen dan is het schoonmaken van de teak tuinbank een arbeidsintensief karwei. Vooral het schuren moet goed gebeuren. Dan breng je de olie op het hout aan, laat de tuinbank goed drogen. Er zal veel olie in het teak trekken. Schuur daarna nog eens licht en breng er een tweede olielaag aan op de teak tuinbank. Bij normaal gebruik moet je dit elk jaar herhalen.

Water voldoende?

Alleen het gebruik van water is voldoende om je teak houten tuinbank schoon te houden

De voordelen van de teak houten tuinbank zijn: sterk, natuurlijk, kan in de winter buiten blijven (weersbestendig) en ze heeft geen tot weinig onderhoud nodig. Af en toe afborstelen of afpoetsen met een doek met water is al voldoende. Je hebt er geen dure schoonmaakproducten voor nodig. Het gebruik van groene zeep bij vlekken mag gerust. Groene zeep is geheel veilig voor jouw teak houten tuinbank. Groene zeep is ook voor het milieu veel minder belastend dan andere schoonmaakmiddelen.

Vergrijzing en dan?

Wanneer je de vergrijzing van je teak houten tuinbank in de loop der tijd geen probleem vindt, dan zijn water en soms water en groene zeep voldoende om de teak tuinbank netjes te houden.

Wil je na een poosje toch wat anders, dan schuur je jouw teak tuinbank licht en behandelt haar met teakolie of teakfix. Let op: deze behandeling moet je dan minstens eens per jaar herhalen om de kleur te behouden.