Tafel kopen: eettafels, teak, eiken, bureautafels, tips

Waar moet ik op letten bij het kopen van tafel? Een tafel koop je niet zomaar, want waarschijnlijk zit je er de komende 10 jaar nog elke dag aan. Een goed gevoel bij het kopen van een tafel is dus zeer belangrijk! Tegenwoordig bestaat de keuze uit zoveel verschillende materialen, dat het er niet makkelijker op wordt. Eiken, Grenen, Steigerhout, Gietijzer, Kersenhout, Natuursteen, Beuken, Marmer, Aluminium, Glas, Graniet, Kunstof, Plastic en natuurlijk Teak! Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, hierin zal iedereen zelf een afweging moeten maken.

Op deze pagina zal voornamelijk de teak en eiken tafel worden besproken en over algemene aspecten die komen kijken bij het kopen van een tafel. Denk hierbij aan uw levensstijl, gezinssituatie en natuurlijk ook de stijl en het design van de tafel.

Tafel kopen: tips

De hoogte van een tafel: 75cm - 80cm

Hoe hoog is een eettafel? In vergelijking met vroeger, worden er tegenwoordig steeds vaker stoelen met armleuning bij een eettafel gezet. Het zit natuurlijk erg comfortabel als je gezellig met je vrienden om de tafel een glas wijn drinkt, maar je zult ook niet de eerste zijn die met de ellebogen tot aan de schouders zit tijdens het eten! Er zijn daarom enkele punten waarop gelet moeten worden bij het kopen van een tafel. Ga je een eetkamertafel kopen? Onze tip is om eettafel en stoelen bij hetzelfde bedrijf te kopen. Zo voorkom je naderhand problemen.

Wel of geen stoelen met armleuning?

Een tafel is tussen de 75cm en de 80cm hoog, afhankelijk van uw lengte. Mensen tussen de 175-190cm zitten prima aan een tafel van 77-78cm hoog. Ben je langer, dan mag de tafel hoger zijn. Ben je minder lang, dan mag de tafel soms wel 75-76cm zijn. Indien er stoelen met armleuning gekocht worden en je bent onder de 175cm, dan wordt het soms erg moeilijk om goed aan een houten tafel te eten. Dit komt omdat bijna elke houten tafel een regelwerk/ scheen onder het blad heeft zitten, deze is voor de constructie en stevigheid. Indien je deze weg zou halen is de tafel niet meer stabiel. Hoe langer de tafel, hoe dikker en breder de scheen voor de stevigheid en tegen het doorzakken. Let hierop bij het kopen van een tafel! Wij attenderen onze klanten hier altijd op, maar wij hebben ook gemerkt dat genoeg meubelzaken dit niet doen! Als ze maar kunnen verkopen.....
Kortom, wél of geen stoelen met armleuning en denk aan de hoogte van de tafel m.b.t. uw lengte! Sommige mensen denken wel eens gewoon een stuk van de poten af te zagen.. Pas hiermee op!.. Anders komen namelijk uw benen tegen het regelwerk aan en is de tafel misschien weer te laag!..

De grootte van een teak of eiken tafel

Een ontzettend grote tuintafel

Bij het kopen van een tafel wordt er al snel gekozen voor een té grote tafel. 20cm langer maakt vaak al een groot verschil. Vaak staat de toekomstige ruimte nog leeg en is het moeilijk om in te schatten hoe groot uw toekomstige tafel moet zijn. Daarnaast wordt er ook vaak vergeten dat er nog stoelen aan de tafel komen te staan. Dit zorgt ook nog eens voor minder ruimte in uw toekomstige keuken of kamer. Probeer daarom eerst een vergelijkbare afmeting tafel uit en kijk hoe het bevalt. Indien dit niet mogelijk is, probeer dan een plaat of stuk karton op de juiste hoogte uit! Niet op de grond leggen, dit geeft namelijk een verkeerde indruk!

Eiken tafel kopen?

Robuuste eiken tafels vindt u bij eiken-meubelen.nl.

Hoeveel personen bij een ronde eettafel

Hier een overzichtje over hoeveel personen er bij een ronde eettafel passen:

Tafel met 10 stoelen
 • Ø 100cm ronde tafel: 3 personen
 • Ø 120cm ronde tafel: 4 personen
 • Ø 130cm ronde tafel: 4-5 personen
 • Ø 140cm ronde tafel: 5-6 personen
 • Ø 150cm ronde tafel: 6-7 personen
 • Ø 160cm ronde tafel: 7-8 personen
 • Ø 170cm ronde tafel: 8-9 personen

Hoeveel personen aan een rechthoekige eettafel?

Tafel 80x80cm, 2 personen. Beide zijden één.
Tafel 120x80cm, 4 personen. Beide zijden twee.
Tafel 140x90cm, 4 personen. Beide zijden twee.
Tafel 160x90cm, 4-6 personen. Beide zijden twee en beide kopse kanten één.
Tafel 180x90cm, 6-8 personen. Beide zijden drie en eventueel beide kopse kanten één.
Tafel 200x90/100cm, 8 personen. Beide zijden drie en beide kopse kanten één.
Tafel 220x100cm, 8-10 personen. Beide zijden vier en eventueel beide kopse kanten één.
Tafel 240x100cm, 10 personen. Beide zijden vier en beide kopse kanten één.
Tafel 260x100cm, 10-12 personen. Beide zijden vijf en eventueel beide kopse kanten één.
Tafel 280x100cm, 12 personen. Beide zijden vijf en beide kopse kanten één.
Tafel 300x100cm, 12-14 personen. Beide zijden vijf en eventueel beide kopse kanten één.
Tafel 350x100cm, 14-16 personen. Beide zijden zes en beide kopse kanten één.
Tafel 400x100cm, 18 personen. Beide zijden acht en beide kopse kanten één.

In dit uitgebreide artikel van Souren Meubels vindt u meer informatie over hoeveel personen er aan een tafel passen.

Doel van de tafel

Je kunt een hoop verschillende tafels vinden. Het is daarom belangrijk te bedenken wat je met je tafel wilt gaan doen. Je kunt daarnaast ook kiezen voor multifunctionele tafels. Door te kiezen voor een uitschuifbaar blad kun je een tafel ook makkelijk voor een feestje groter maken zodat er meer mensen aan passen en er meer drank en eten op kan, ook handig voor een buffet.

Tafel voor privé gebruik

Eetkamertafel kopen

Het aantal personen en de hoogte hebben we al behandeld. Je zit daarnaast met de vraag of je kiest voor rond of rechthoekig.

Met een rechthoekig wordt je ruimte meestal efficiënter gebruikt. Ook is de tafel makkelijker te gebruiken voor iets anders. Bijvoorbeeld als bureautafel.

Verder is het bij eettafels belangrijk dat de tafel stevig staat. Als je met 6 mensen rond een tafel zit moet deze niet gaan wiebelen.

Slaapkamer

Een tafel in je slaapkamer wil je het liefst zo leeg mogelijk laten. Dat is goed voor je nachtrust. Koop daarom niet een al te grote tafel.

Kinderkamer

Ook voor een kinderkamer heb je geen gigantische tafel nodig.

Tafel voor zakelijk gebruik

Als je je tafel zakelijk gaat gebruiken is het goed om te kijken of je de kosten kunt aftrekken. Dat kun je eventueel nog met je accountant besproken. Zorg in elk geval voor een BTW factuur bij aankoop.

Bureautafel kopen

Bij een bureautafel denk je meestal aan metaal en andere ietwat killere materialen. Maar je kunt ook gewoon kiezen voor een houten bureautafel.

Bij Desko kun je mooie bureautafels vinden.

Vergadertafel kopen

Het ligt een beetje aan wat voor vergaderingen je verwacht. Zowel hout, metaal als glas kan handig zijn. Glas is prima materiaal als je organisatie van transparantie houdt. Hout is perfect als je meer hecht aan warmere, persoonlijke contacten.

Houten tafel kopen: Onderhoud teak of eiken tafel

Het gebruik en onderhoud van een tafel is ook erg belangrijk voordat u overgaat tot het kopen van teak tafel. Denk hier dan vantevoren ook goed over na! Teak tafels zijn ideaal in het onderhoud. Ze kunnen met een olie of lak behandeld worden, of er gewoon helemaal niks aan doen en blank laten. Af en toe afvegen met een sopje groene zeep en de vlekken verdwijnen. Mocht er toch écht geknoeid worden, licht opschuren met wat schuurpapier en uw tafel ziet er weer uit als nieuw. Indien u voor een robuuste eiken tafel gaat, kunt u deze ook met groene zeep onderhouden en af en toe opschuren. Indien u geen vlekken of kringen wenst, is olie of lak een prima oplossing.
Teak, en houten tafels in het algemeen, zijn voornamelijk geschikt als u op zoek bent naar een warmere en gezelligere uitstraling. Indien u op zoek bent naar een sterielere uitstraling zult u voor een andere materiaalsoort moeten kiezen bij het kopen van een tafel.

Voor eerste kwaliteit teak tafels kunt terecht bij Souren Meubels.

Verschillende stijlen en designs

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er is een enorm aanbod van tafels beschikbaar. Tafels met 1 poot, 2 poten 6 poten, verschillende hoogtes in de bladen, verzin het maar en het is al ontworpen. Vaak zijn tafels maar van tijdelijke aard en na enkele jaren geen gezicht meer. De traditionele tafel met overstekend blad was vroeger al standaard en dit zal niet snel veranderen. Uiteindelijk gaat het erom dat u een tafel koopt die bij u past en waar u nog jaren lang van zult genieten! Houd er dan rekening mee dat veel trends maar een korte tijd meegaan!

Eettafel kopen? De tips samengevat

 • Hoe hoog moet een eettafel zijn, denk na over wel of geen stoelen met armleuning
 • De grootte van een tafel, groter is niet automatisch beter en mooier!
 • Gebruik en onderhoud, elke materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen
 • Keuze stijl en design, denk na of u een tafel koopt voor een paar jaar of toch eentje waarmee u langer van zult genieten

Voor eiken kunt u terecht bij eiken-meubelen.nl en voor teak bij sourenmeubels.nl.