Massief eiken vloer leggen

Massief eikenhout is prachtig. Een massief eiken vloer leggen kan een goed idee zijn. Een eiken vloer kun je gewoon online regelen. Het is wel verstandig om enigszins te weten waar het om draait. Waar moet ik opletten bij het kopen en leggen van een massieve eiken vloer? Een goede eiken vloer kopen en (laten) leggen kan best moeilijk zijn. Hieronder eerst enkele problemen die kunnen ontstaan door gebrek aan kennis en ervaring.

Schelpen | bollen | kromstaan

Dit heeft te maken met de vochtigheid van de ondervloer en de eiken vloerdelen. De ondervloer en de vloerdelen moeten droog zijn. In een nieuwbouw zit het vaak nog vol met verborgen vocht in de ondervloer en de muren. Dit zal dan eerst eruit moeten (ontvochtigers/ uit laten waaien/ verwarming aan). Tevens kan een kelder of een kruipruimte onder een ogenschijnlijke droge kamer toch voor de nodige problemen zorgen. Het vocht gaat dan namelijk in het hout en de planken zitten, met als gevolg dat deze zich uitzetten en nergens naartoe kunnen. Dit zorgt er dan weer voor dat alles bol of scheef gaat staan. Een andere reden kan ook nog zijn dat er rondom de eiken vloer geen 1,5cm is vrij gehouden onder de plinten. Dit om de werking van het hout op te vangen. Alle hout werkt namelijk!

Scheuren

Het hout kan gaan scheuren als de vloerdelen verlijmd of genageld worden en/ of als het niet op de juiste manier is gedroogd. Massieve dikke eiken planken kunnen niet verlijmd of genageld worden. Massief eikenhout moet namelijk kunnen krimpen en uitzetten, het hout kan dan geen kant meer op, waardoor het gaat scheuren. De kracht moet toch ergens naartoe. Er zijn overigens wel methodes en technieken waarbij dit wel kan, maar het gaat ook vaak genoeg fout (wij horen deze verhalen maar al te vaak). Daarom adviseren wij: Leg je vloer alleen zwevend.

Houtworm en spinhout

Houtworm kan zich alleen in zacht hout nestelen, dit noemt men ook wel spinthout. Dit hout moet tijdens de verwerking eruit gezaagd worden. Sommige zagerijen en vloeren-verkopers doen dit niet vanwege het afval wat dit veroorzaakt. Hoe minder hout er wordt weggezaagd, hoe meer hout er verkocht kan worden voor dezelfde prijs. Dit is natuurlijk niet de juiste werkwijze. Let op het lichtere soms witte hout bij het kopen van massieve eiken vloeren.

Hier een afbeelding van een doorgezaagde stam: Het donkere hout is het kernhout en het lichtere aan de zijkant het spinthout. Bron:Wikipedia
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Taxus_wood.jpg

Massief eiken vloer

Enkele tips en informatie om een massief eiken vloer te leggen:

 • Gebruik alleen droog hout uit de droogkamer en zonder spint.
 • Leg een massieve eiken vloer alleen zwevend.
 • Om vocht en werking tegen te gaan, leg eerst isolerende aluminium folie. Deze is vochtwerend. Daarna volgen er groene isolatie-platen (deze zijn o.a. geluiddempend) en dan pas de massief eiken vloer.
 • Rondom moet 1,5 cm worden vrijgehouden i.v.m. de werking van het hout, hout werkt altijd! Tussen de vloer en de muur worden om de 100cm spanveren (klemmetjes) geplaatst die ervoor zorgen dat de vloer kan uitzetten en inkrimpen.
 • Let erop of alle eiken planken aan de onderkant zijn ingezaagd, ook wel spanningsrails genoemd. Dit is om de werking van het hout op te vangen.
 • Massieve eiken planken die breder zijn dan 20cm hebben meer kans op problemen. Brede planken zijn mooi, maar niet als ze bol kunnen gaan staan!..
 • Het pakket met de massieve eiken vloerdelen moet minimaal 2 weken in de ruimte worden bewaard waar deze voor bestemd zijn, alvorens deze gelegd worden. Dit is vanwege de overgang van warm naar koud en andersom.
  • Eiken vloer kopen?

   Legt authenteak dan ook massieve eiken vloeren? Hier is een simpel antwoord op: Nee.. Wij hebben het momenteel veel te druk met onze eiken en teak meubelen. In het verleden hebben wij wel massieve eiken vloeren gelegd, maar momenteel is daar te weinig tijd meer voor. Iedereen heeft zijn eigen specialisatie, ieder zijn eigen vak.

   Voor teak vloerdelen kunt u ook eens kijken bij teakdekleggen.nl.

   Zo nu en dan krijgen wij toch de vraag om dit te regelen. Er zijn genoeg bedrijven en vloeren-verkopers die geen rekening houden met boven- en onderstaande 'regels'. Aangezien wij wel de nodige kennis en ervaring hebben met massieve eiken vloeren, proberen wij U hiermee van dienst te zijn, zodat U geen verkeerde keuzes zult maken en nog lang van een prachtige massieve eiken vloer zult genieten!

   Alle voordelen van zwevend leggen op een rijtje:

  • Bij zwevend leggen van de eiken houten vloeren krijgt de natuur de ruimte. Hout kan krimpen of uitzetten door schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is een voordeel omdat het hout hierdoor niet kan scheuren of bol kan gaan staan. Daarnaast vangen de spanveren deze krachten op.
  • Bij het zwevend leggen van een massieve eikenhouten vloer kunnen in geval van te sterke werking de planken opnieuw worden aangetikt (indien de ruimte té droog blijkt te zijn).
  • Bij het zwevend leggen van houten vloeren, is de vloer verhuisbaar. Er wordt namelijk geen lijm gebruikt, ook niet tussen de planken!
  • Een redelijk handige doe-het-zelver kan een houten vloer prima zelf zwevend leggen, waardoor de legkosten worden beperkt.
  • Er zijn ook nadelen bij zwevend leggen:

   • De vloer kan licht kraken, krimpen of uitzetten. Als U bijvoorbeeld in de winter de verwarming op een dikke 20 graden heeft staan, en de luchtvochtigheid drastisch daalt, dan kunnen er kleine naadjes ontstaan tussen de planken. Maar door de voorzorgsmaatregelen zoals de spanveren (klemmetjes) wordt dit tot een minimum beperkt. Daarom adviseren wij ook om in periodes zoals deze een bakje met water aan de radiotor te hangen (zoals bij oma vroeger). Dit is ook beter voor uw gezondheid.
   • Wij raden aan bij het zwevend leggen van een houten vloer, dit niet te doen in ruimtes die breder zijn dan 6 meter. De spanveren hebben niet genoeg kracht om dit over een grotere breedte te overbruggen.
   • De totale hoeveelheid m² die zwevend gelegd kan worden in één ruimte bedraagt +/- 75 m².
   • Alle hout werkt, massieve eikenhouten planken dus ook. Ongeacht of het nu oud of nieuw is, gedroogd of niet, het zal altijd werken. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en kundige vakmensen, zult U er geen problemen van ondervinden en heeft U een prachtige eiken vloer

   Verdere informatie

   • 1400 vloeren, van laminaat en eiken hout tot PVC vloeren. 72 aanbiedingen vanaf €7,95 p/m2 incl. BTW!
   • Eiken vloeren op maat, eerste kwaliteit van eiken-meubelen.nl.