Wat is spinthout?

Spinthout

Spinthout is het zachtere hout wat tussen de bast en het kernhout van een boom zit. Nadeel van dit hout is dat het minder duurzaam is, dus ook minder lang meegaat. Waarom is dit hout minder duurzaam? Spinthout zorgt voor de voeding van de boom. De sappen en voedingsstoffen worden hierin opgeslagen en gedistribueerd. De boom zorgt zo voor zijn voeding, omdat het deze functie heeft is het ook een stuk zachter. Het spinthout leeft als het ware nog. Aan de binnenkant van het spinthout zit het kernhout, dit hout leeft niet meer, hoeft niet meer voor de voeding te zorgen en is daarom ook veel sterker.

Waaraan kan ik het herkennen?

Bij bijvoorbeeld een tafel kan het herkend worden aan de lichtere kleur. Spinthout oogt soms bijna wit. Bij een slechte kwaliteit teak tafel lijkt het soms wel of er 'vlammen' in het blad zitten. Zo werkt het dan natuurlijk ook bij bijvoorbeeld een kast of andere meubels. Spinthout zorgt voor de voeding van de boom, ook als deze gekapt is blijven deze er nog voldoende inzitten. Bepaalde beestjes zoals de houtworm en boktor kunnen hierop afkomen. Daarbij is het hout ook zachter wat nog een extra voordeel is voor deze beestjes.

Verschil in kwaliteit en gradatie van het hout

Voor meubels is spinthout zeer slecht (wij laten het dan ook altijd eruit zagen), aangezien het niet voor een hoge kwaliteit staat en een minder lange duurzaamheid heeft. Voor andere doeleinden kan het soms wel gebruikt worden. Hout kan dan ook gekwalificeerd worden in verschillende gradaties. A, B en de slechtste kwaliteit hout is C.

Verschil in prijs én kwaliteit | Teak meubelen & Teakhout

Hieronder een afbeelding van een doorgezaagde stam: Het donkere hout is het kernhout en het lichtere aan de zijkant het spinthout. Bron:Wikipedia
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Taxus_wood.jpg

35e6bcx7m4