Mag je teak meubelen schuren?

In het kort: Teak meubelen kun je met een gerust hart licht schuren. Gebruik daarvoor fijn schuurpapier.

Heb je een schuurmachine zet daar dan ook fijn schuurpapier op. Wanneer je bijvoorbeeld de tuintafel gaat schuren, weet dan dat als je er daarna olie op smeert, deze er de eerste keer nog voor een groot deel in het teak houten blad trekt. Dus wil je een goed resultaat, dan moet je de olie op het blad goed laten drogen. Pas daarna schuur je het tafelblad een tweede keer nog eens licht. De olie die je dan gaat verwerken, trekt er veel minder in. Het schuren van teak meubelen kun je om twee redenen doen: ten eerste, omdat je vervelende vlekken wilt verwijderen; ten tweede, omdat je de meubelen in wilt oliën of een andere kleur wilt geven.
Teak meubelen schuren een tijdrovend karwei?

Teak meubelen schuren kan je veel tijd gaan kosten. Een teak tafelblad valt mee, maar het schuren van teak houten stoelen daarentegen, als je secuur te werk wilt gaan, zal tijdrovend zijn. Op een heerlijke lentedag zal het je echter geen moeite kosten, om er bepaalde tijd voor uit te trekken. Je staat dan fijn buiten te werken en je ziet je teak meubelen als nieuw worden.

Je schuurt de teak meubelen om vlekken te verwijderen of om er daarna een olielaag op aan te brengen. Het is niet de bedoeling om teak houten meubelen te schuren en daarna van een andere kleur door te verven te voorzien. Jammer van het hout, dan kun je net zo goed een goedkopere houtsoort nemen als je toch gaat verven. Bij teak houten meubelen moet je de nerf blijven zien, dat gebeurt als je olie gebruikt. De teak meubelen blijven dan hun natuurlijke uitstraling behouden. Dus goed schuren en wat olie gebruiken en je teak meubelen zijn als nieuw.

Waarom zou je teak meubelen schuren?

Het is helemaal niet nodig om je teak meubelen te schuren, maar het kan gerust als je de teak meubelen er weer als nieuw wilt laten uitzien. Gebruik na het schuren olie, geen verf, want dan is de houtnerf weg en dat is erg jammer. Je kunt er ook voor kiezen geen onderhoud te plegen aan je teak houten meubelen. Je laat de teak meubelen puur natuur. De teak meubelen die buiten staan zullen op den duur door de weersinvloeden grijs verkleuren als je de teak meubelen niet met olie behandelt. De een vindt dit mooi de ander zal toch voor een behandeling kiezen, dit is heel persoonlijk. De teak meubelen in je interieur behoeven ook geen behandeling, de eventuele vette vingers op kastdeurtjes verdwijnen na verloop van tijd spontaan. Wil je deze toch zelf verwijderen neem dan een vochtige doek, of een sopje met groene zeep. Is dit niet voldoende, dan kun je de vlekken licht wegschuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier, de vlekken verdwijnen en er is geen verdere actie nodig.
Machinaal schuren of met de hand?

Wanneer je besluit om je teak meubelen te schuren, bedenk dan vooraf dat je niet harder of langer schuurt dan strikt noodzakelijk is en dat je fijn schuurpapier gebruikt tijdens het werk. De grote vlakken van de teak meubelen, een tafelblad bijvoorbeeld, kun je machinaal schuren.

Er blijven echter vele plaatsen onbereikbaar voor de schuurmachine, denk aan de smalle stroken bij een stoel bijvoorbeeld. Er zal dus een behoorlijk stukje “handwerk” bij komen, als je echt alles wilt raken met het schuurpapier. Natuurlijk kun jij het schuren ook beperken tot de grote teak houten delen. Gebruik na het schuren een goede olie, laat deze goed drogen en schuur de meubelen nogmaals. Na de tweede schuurbeurt zal er minder olie in het hout trekken. Gebruik na het schuren nooit verf op de teak meubelen, want dan zie je geen houtnerf meer en is de natuurlijke uitstraling, die zo kenmerkend is voor teak hout, verdwenen.