Teak meubels onderhouden

Onderhoud teakhouten tuinmeubelen

Teakhout heeft/ krijgt van nature een goud-bruine kleur. Indien teak buiten in de regen staat, krijgt het in de loop der tijd een mooie grijze tint. Deze kan voorkomen worden door het te behandelen met bepaalde olieën, het wil niet zeggen dat het meubel daardoor langer meegaat. Indien u het meubel behandelt zal dit in de toekomst ook vaker herhaal moeten worden.

Indien u er niks opdoet en het meubel grijs laat worden, kunt u de grijze kleur eenvoudig eraf krijgen door een sopje te maken met waspoeder. Wel eventjes met een grovere borstel goed wrijven. Daarna afspoelen met een mengsel van huishoud-soda en om alles mooi schoon te krijgen even de tuinslang of hogedrukspuit erop. U kunt ook met fijn schuurpapier het meubel opschuren. Dit is iets meer werk maar dan heeft u het meubel ook meteen weer fijn glad!

Wel onderhouden!

Je hebt je prachtige teak meubelen alweer een tijdje buiten staan. Elk kwartiertje zon in het weekend pak je mee met je fijne teak meubelen. Toch zie je de teak meubelen lichter van kleur worden door weersinvloeden. Vooral de zon is de boosdoener. Maar daarom niet getreurd, de kleur is weer eenvoudig terug te halen door een reinigingsbeurt van de teak meubelen. Hoe ga jij je teak meubelen onderhouden? Je wilt voorkomen dat je meubelen te licht worden. Het is van belang dat je elk jaar je teak meubelen onderhoudt ter voorkoming van het verlies van de oorspronkelijke kleur. Het is niet moeilijk. Je koopt een goed reinigingsproduct voor teak meubelen onderhouden. Je doet een deel van het product in een potje, je neemt een kwast en smeert de meubelen goed in. Strijk met de richting van de houtnerven mee. Daarna laat je de vloeistof intrekken en zijn werk doen. Je kunt daarna eenvoudig het vuil verwijderen. De kleur van de teak meubelen komt weer mooi terug. Koop om je teak meubelen te onderhouden een biologisch afbreekbaar product.

Onderhouden blanke teak meubelen

Blanke teak meubelen zijn heel eenvoudig te onderhouden. Je kunt ze namelijk vochtig afpoetsen. Ook mag je gerust een sopje met groene zeep maken en daarmee de blanke teak meubelen onderhouden. Teak is van nature een wat vettige houtsoort, samen met de groene zeep vormen ze een prima beschermlaag en zezorgen tevens voor een blijvende blanke kleur en een natuurlijke uitstraling. Soms zijn er vetvlekken te bespeuren op rugleuningen van stoelen of op die plaatsen waar je de laden opentrekt. Geen fraai gezicht! Hier is echter wel wat aan te doen. Je hoeft slechts met een fijn stukje schuurpapier de lelijke plekken licht te schuren. Een tafelblad staat ook vaker bloot aan vetvlekken. Ook dit kun je dan licht schuren. Een tweede mogelijkheid is om de blanke teak meubelen te onderhouden met meubelolie of woodfix. Houd er dan wel rekening mee dat het hout een tint donkerder wordt.

Wel of niet behandelen?

Wanneer je pas in het bezit bent van prachtige teak meubelen wil je dat ze er altijd zo mooi uit blijven zien. Maar vergis je daarin niet. Hout leeft en verandert dus naarmate het hout ouder wordt. Je kunt je teak houten meubelen natuurlijk jaarlijks goed onderhouden om zoveel mogelijk de oorspronkelijke kleur te behouden. Maar wat is er mis met een steeds ouder uitziende tafel. Velen vinden dit juist erg aantrekkelijk van teak houten meubelen. Dus geen onderhoud plegen? Je zult in je eigen gezin moeten kijken wat in jouw situatie het beste past. Een tafel waaraan veel wordt gedaan, gewerkt, gegeten,geknutseld enz. zal meer last hebben van vette vlekken, lijmresten en dergelijke. Dan kun je gewoon je tafel licht schuren en de vlekken zijn verdwenen. Ook zal een veel gebruikte tafel ervan opknappen als hij met een sopje groene zeep wordt afgepoetst. Wil je echter een doorleefde tafel of ander teak houten meubel dan pleeg je geen onderhoud en het hout zal op plekken donkerder of lichter worden. Smaken verschillen ook bij het al dan niet onderhoudenvan teak meubelen.