Teak informatie

Het verhaal achter teakhout

Teakhout is ongeveer 15 jaar populair als materiaal voor diverse meubels. Het is een fantastische houtsoort. Het uiterlijk van het teakhout is erg fraai. De eigenschappen van teakhout zijn:

 • teakhout is zeer duurzaam
 • teakhout is oersterk
 • teakhout werkt niet veel, dat wil zeggen dat het hout weinig krimpt
 • in verhouding tot zijn stevigheid is het hout niet zwaar
 • het teakhout voelt een beetje vettig aan, omdat er olieachtige stoffen in het hout zitten
 • het teakhout ruikt erg lekker
 • teakhout ziet er levendig uit, geen enkel stuk hout is hetzelfde, de variatie in kleur is groot

  De oorsprong van teakhout ligt in Zuidoost-Azie, landen als Indonesie en India. Bij teak uit de droge streken is meer kleurverschil te zien, bijvoorbeeld teak van India. In de tropen worden veel teakbomen aangeplant. De teak uit de bossen van Burma/Myanmar en van de plantages op Java heeft een veel gelijkmatigere kleur. Bij snelgroeiend teakhout van de plantages varieert de duurzaamheid. Dit is niet het geval bij de teak uit de natuurlijke bossen.

  Teak is een Latijnse naam voor de teakboom: Tectona grandis.

  Er zijn diverse soorten teak bijvoorbeeld Java teak (teak geproduceerd in een bepaald land). Er zijn ook soorten die op teak lijken, die worden fantasie teak genoemd: iroko-teak, Borneo teak en afro teak bijvoorbeeld. De eigenschappen en het uit
  erlijk lijken op de echte teak, maar alleen de Tectona grandis is de originele teak en is ook als zodanig gekwalificeerd.

  Doeleinden

  Teak wordt voor veel doeleinden gebruikt door zijn geweldige eigenschappen: sterk, duurzaam, weersbestendig, weinig of geen onderhoud nodig en door de geweldige uitstraling.De scheepsbouw, het bouwen van jachten, gebruikt teakhout, voor tuinmeubels wordt teakhout gebruikt en natuurlijk voor allerlei meubelstukken binnenshuis. De doorleefde uitstraling van oud teak is onbeschrijflijk mooi. Maar ook de blanke onbewerkte teak is oogverblindend.De duurzaamheid is een aparte vermelding waard. Teakhout is vrijwel onverslijtbaar, maar ook de duurzaamheid op milieugebied is noemenswaardig. Veel teakhout draagt het FSC Keurmerk: Forest Stewardship Council. Dit is de organisatie voor verantwoord bosbeheer.

  Consument

  Als consument kun je dus meehelpen om goed hout te kopen met het FSC Keurmerk. Je moet niet anders willen. Zo draag jij je steentje bij, zonder dat het je moeite kost, voor een beter milieu, leefklimaat, leefgebied, kortom voor een gezondere aarde. Je haalt een prachtig stukje natuur in of rondom jouw huis zonder dat jij je schuldig hoeft te vinden. Ben je bewust van hetgeen je koopt en geniet dan gerust van je teakhouten aankopen.

  Teak

  Teak is uitermate geschikt om meubelen van te maken. Indien het op de juiste manier wordt verwerkt geen scheuren in het blad of poten, sterk, zeer duurzaam, splintert bijna niet en is zeer goed te bewerken. Teak is een houtsoort met een grote reputatie, waarover veel misverstanden circuleren. Oorspronkelijk komt teak uit Zuidoost-Azië, maar de teakboom (Tectona grandis) wordt op grote schaal wereldwijd aangeplant in de tropen. Dit leidt ertoe dat er grote verschillen zijn in kleur, gewicht, hardheid, etc van dit hout. Verwarrend is ook dat, juist vanwege die reputatie, er in de handel tal van namen in omloop zijn die bestaan uit "teak" met een voorvoegsel. Deels zijn dit teak kwaliteiten uit een bepaald groeigebied, er zijn zeer grote verschillen), deels zijn dit fantasie namen, dus voor andere houtsoorten). Al onze teak tafels komen uit centraal-Java, Indonesië.

  Naast teakhouten meubelen wordt teak voor meerdere doeleinden gebruikt. Typische toepassingen voor teak zijn in de scheepsbouw, met name jachten en voor (tuin)meubelen. In beide toepassingen is doorslaggevend dat teak heel goed bestand is tegen weer en wind, ook zonder dat het onderhouden wordt. Met dit in gedachte, kunt u begrijpen dat teak een super houtsoort is om alle mogelijke meubelen van te maken!

  De Teakboom

  De teakboom (Tectona grandis) is een boom die meer dan 40 meter hoog kan worden. Het is een bladverliezende boom, iets dat in de tropen veel minder gebruikelijk is dan in de gematigde streken. In de tropen zijn immers geen winters.

  Deze boom is bekend om het teakhout en wordt daarom veel aangeplant. Er is in Nederland veel kennis over teakbomen vanwege de ervaring met teakplantages in het toenmalige Nederlands Indië. Tegenwoordig zijn er plantages op alle continenten. Deze zijn regelmatig in het nieuws vanwege beleggingsconstructies.

  Teakhout is te vinden in tal van kleuren van bruin, tot soms wel met een gouden gloed. Het is al eeuwenlang bekend en is geprezen wegens de weerstand tegen alle weersinvloeden. Het is zeer gewild in de scheepsbouw (vooral dure jachten), meubelsector, parketvloer, snijkunst en beeldhouwen, schrijnwerk, paneelwerk-lambrisering, draaierij, fineren, enz. Teak is rijk aan natuurlijke oliën: deze dragen bij aan de duurzaamheid. Niet onbelangrijk: teak veroorzaakt geen roest of corrosie wanneer het in contact komt met metaal. Geen houtsoort combineert zoveel goede eigenschappen.